Rezsicsökkentési tanácsok

7 Hasznos tipp

hogy hogyan csökkentsük háztartásunk rezsijét, és CO2 kibocsátását

Egy átlagos európai háztartás évente közel 2300 eurót (közel 620 ezer forintot) költ fűtés-, gáz- és víz-számlákra, miközben 12 tonna CO2 kibocsátásért felelős. A lakosság globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. negyedéért felel. A családi kasszát mélyen érintő beruházásokkal sokat tehetünk rezsiszámláink csökkentéséért. Ilyen például a nyílászárók cseréje, kompakt fénycsövek alkalmazása hagyományos izzók helyett, korszerű fűtésrendszer, napkollektorok beszerelése… Ezek a beruházások rendkívül hasznosak, de csak évek alatt térülnek meg, amit sok háztartás nem engedhet meg magának. Nem is gondolnánk, hogy szokásaink apróbb megváltoztatásával is komoly eredményeket érhetünk el!

Kis odafigyeléssel évente akár 2270 kg széndioxiddal kevesebbel terheljük bolygónkat és nem mellékesen akár 120.000 Ft-tal több marad év végére pénztárcánkban, aminek így karácsony idején biztos meglesz a helye ajándék formájában a fa alatt.
  • Mindig kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket, vagy húzzuk ki a dugót. A készenléti állapotban hagyott készülékek a háztartás teljes áramigényének 9%-át teszik ki. Ez akár 55.000 Ft megtakarítás, valamint -1000 kg CO2 évente.
  • Ha a termosztátot 1 Celsius-fokkal letekerjük, évente több mint 15.000 Ft-ot spórolunk meg, amellett, hogy környezetünket 300 kg felesleges széndioxidtól szabadítottuk meg.
  • Minden mosáskor rakjuk tele a mosógépet, és mossunk alacsony hőfokon. 30 Celsius-fok a legtöbb ruhára tökéletesen elég. Így évente további 10.000 Ft-ot spóroltunk és 150 kg-mal kevesebb CO2 jut a légkörbe.
  • Vásároljunk a termelőtől, csomagolás nélküli vagy környezetbarát anyaggal csomagolás nélküli termékeket. A kevesebb csomagolás, kevesebb szemetet jelent, így akár 500 kg CO2-t spórolhatunk meg.
  • Ha főzés közben lefedjük edényeinket, vagy kuktafazekat használunk, akár 50-70%-nyi energiát is megspórolhatunk. Ez évi 10.000 Ft megtakarítás a pénztárcánknak, és 70 kg széndioxidé a természetnek.
  • Ha a vízmelegítő készülékünket 50 Celsius-foknál nem tekerjük magasabb hőmérsékletre az évente további 5-6.000 Ft spórolást és 100 kg-mal kevesebb széndioxid-kibocsátást jelent.
  • Közlekedjünk gyalogosan, biciklivel vagy tömegközlekedéssel. Minden egyes el nem fogyasztott liter benzinnel 2 és fél kiló szén-dioxidot spórolunk meg. Napi öt perc sétával évente 20-25.000 Ft-ot spórolunk, és 150 kg-mal kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.

Forrás: Herczog Edit, Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége: www.herczogedit.hu

Hozzászólás írása?

0 hozzászólás.

Szólj hozzá!


Megjegyzés: A következő HTML formázásokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>