Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat (x)

Van egy története? Akkor máris ajánlhatja kedvenc háziorvosát!
Az Országos Alapellátási Intézet immáron harmadszor írja ki pályázatát, hogy erősíthesse a hazai, illetve a határon túli háziorvosok és nővérek presztízsét, megbecsülését. „Az év praxisa a Kárpát – medencében 2012” pályázat megújult portállal mutatkozott be ahol a régi és az új zsűritagok tapasztalatainak összegzése is várja az olvasókat.

„ Idén is, mint tavaly a nemzethez tartozásra tesszük a hangsúlyt, így a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé, hiszen a Kárpát-medencében azonos közegben élünk” – mondta Dr. Balogh Sándor ötletgazda az Országos Alapellátási Intézet igazgatója, a zsűri elnöke évnyitó sajtótájékoztatójukon. – A díjjal a fiatalabb generációnak is üzenünk. Hogy gyertek, szükség van rátok. Ha kiesik a most praktizáló generáció, pótolhatatlan veszteség éri a rendszert. Mert elöregedtünk, jómagam fiatalnak számítok 60 évesen. -.

A sajtótájékoztatón Bakonyi Péter a Duna Televízió intendánsa, programigazgatója, Dr. Kasler Miklósprofesszor az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, és Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológus Társaság leendő elnöke képviselte a 13 tagú zsűrit. Volt köztük egy „kakukktojás” is, méghozzá Oszvald Marika operettprimadonna személyében, aki boldogan vállalta a zsűritagságot és a pályaművek elolvasását.

B. Király Györgyi főszervező hangsúlyozta az alapellátásban dolgozó orvosok és nővérek óriási felelősségét, mondván egyáltalán nem mindegy, hogy egy beteg drága és kacifántos, vagy egyszerű és olcsó beteg utat jár be, neki sem, és az egészségügynek sem. És bár az orvos felelőssége óriási, megbecsülése korántsem az, ezen próbál változtatni a mozgalom. Kiss Róbert így folytatta: vallom és hiszem, ha a háziorvos jó, akkor a betegnek nincs is szüksége más orvosra! Ha nem tesznek rájuk óriási adminisztrációs terheket, bizonyára több idő jut egy-egy betegre.

Annak pedig, hogy a pályázatot kiterjesztettük a Kárpát-medencére több hozadéka van. Itt van mindjárt a nyelv. A páciens a saját anyanyelvén mondhatja el panaszait, melyre egy magyar nyelvű orvos adhat gyógyító választ.

Dr. Kasler Miklós  professzor így folytatta:

-A Kárpát-medencében kialakult több száz éve egy klasszikus orvosi gyakorlat, ami mostanában veszélyben van. Bizonyos helyeken úgy tetszik, hogy a hagyományos gyógyítóból egészségügyi szolgáltatás lett. Ebben a mozgalomban azt tartom fontosnak, hogy egy értékvesztett világban „értékhelyreállító” funkciója is van., hogy az orvos-beteg bizalom helyreállítását díjazza az Év praxisa pályázat. Ráadásul ékes magyar nyelven érkeznek az erdélyi pályázatok, amiket öröm olvasni.

Bakonyi Péter a Duna Televízió képviseletében a következőket tette hozzá:
– Megtiszteltetésnek veszem, hogy itt lehetek, hogy a magunk módján segíthetünk ennek a pályázatnak világgá kürtölésében. Legnagyobb érdeme a kezdeményezésnek, hogy szinte misszióként összehozza a Kárpát-medence népeit. A kultúra, a sport vagy ez a pályázat sokkal jobban képes összekovácsolni az embereket, mint a politika. A tavalyi pályaművekből az derült ki, hogy az emberiesség legalább annyira fontos, mint a szakmai tudás. Nem a diagnózisokat emelték ki, hanem azt, ha külön figyelmet kaptak orvosuktól. A többi tévé tele van rossz hírekkel, mi pedig a jó hírek sorában szívesen adunk hírt erről a pályázatról.

Az Országos Alapellátási Intézet 2012. november 30-ig várja a betegek, a kórházak, a civil szervezetek, ajánlásait- határon innen és határon túl- megújult portálján.

www.azevpraxisa.hu

További információk: B. Király Györgyi

30-9493904

Hozzászólás írása?

0 hozzászólás.

Szólj hozzá!


Megjegyzés: A következő HTML formázásokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>