A környezetterhelési díjról szóló törvény változása

környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény változása miatt 2012. február 1. napjától tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj összege.

A törvényi módosítás a talajterhelési díj egységdíjának mértékét a korábbi 120 Ft/m3 helyett 1 200 Ft/m3összegben határozza meg.

Talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést alkalmaz. A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj meghatározott alapja (a fogyasztott víz mennyisége), a meghatározott egységdíj (1 200 Ft/m3), valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó (1,5) határozza meg. A területérzékenységi szorzó a Ktdt. 3. számú melléklete szerint attól függően változik, hogy milyen az adott terület érzékenységi besorolása: „A”= fokozottan érzékeny”: (szorzó: 3,0), „B”= érzékeny”: (szorzó: 1,5), vagy „C”= kevésbé érzékeny”: (szorzó: 1,0).

Tornyosnémeti település érzékenységi lista besorolása szerint „B” jelű, érzékeny terület, tehát a területérzékenységi szorzó: 1,5.

A fentiek alapján 2012. február 1. napjától, egy köbméter ivóvíz-fogyasztás után 1 800 Ft talajterhelési díjat kell majd fizetni a korábbi 180 Ft helyett.

A talajterhelési díj csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosított személlyel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja. A fogyasztók a magasabb díjfizetéssel először 2013. március 31-én szembesülnek, ugyanis a tárgyévet követő év március 3 l-ig kell az adózóknak a talajterhelési díjat megállapítani, bevallani és befizetni. Javaslom, hogy azon ingatlan tulajdonosok, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára még nem kötöttek rá, haladéktalanul kezdeményezzék azt!

Hozzászólás írása?

0 hozzászólás.

Szólj hozzá!


Megjegyzés: A következő HTML formázásokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>